hr

Zašto Zagreb

Zagreb je za digitalne nomade iznimno zanimljiva destinacija jer ima odličan geo-prometni položaj, odnosno dobro je povezan, kako s ostatkom Europe i svijeta (zbog velikog broja direktnih linija itd.), tako i s ostatkom Hrvatske.

Isto tako, Zagreb se, sukladno globalnim trendovima, u izgradnji infrastrukture, sve više okreće smart tehnologijama, obnovljivim izvorima energije te održivosti u svim oblicima poslovanja i funkcioniranja grada.

Zagreb je atraktivna i dinamična cjelogodišnja destinacija, a brojni coworking prostori, kafići, poslovna atmosfera, lokalne atrakcije i sadržajno bogata komplementarna ponuda – čine grad idealnim za rad na daljinu.  

 

ZAGREB - GRAD UGODNOG I OPUŠTENOG ŽIVOTA

Apsolutno ćete zavoljeti život u Zagrebu. Savršene je veličine, dinamičan, a toliko je toga što možete obići i vidjeti u samo pola sata vožnje javnim prijevozom, biciklom ili pješice.

Hrvatska je mala, ali bogata raznolikostima. Svi njezini dijelovi vrlo kvalitetno su povezani sa Zagrebom, a iz Zagreba se može brzo i jednostavno otkrivati ostatak zemlje. Za dva sata možete biti na nekom od sjevernojadranskih odredišta koja su posebice popularna u ljetnoj sezoni.

Bit ćete oduševljeni velikodušnošću i susretljivošću Zagrepčana. Jednom kad u Hrvatskoj imate prijatelja, imate i novu obitelj. Ništa se ne može usporediti sa šetnjom Dolcem u sunčano subotnje jutro. Slično tome je i šetnja Britanskim trgom, Gornjim gradom ili nekim od zelenih kucavica Zagreba, poput Maksimira, Zrinjevca ili Sljemena, a za one koji žele u slobodno vrijeme ubaciti i malo sportskih aktivnosti.

 

ZAGREB KAO CENTAR IT INDUSTRIJE U REGIJI

U Zagrebu se ostvaruje 21,37 milijardi kuna prometa, što je gotovo četiri puta više od zbroja  prihoda svih ostalih županija, podaci su Hrvatske gospodarske komore. IT sektor je u 2019. zapošljavao 33.000 djelatnika, uz godišnji rast od 9,1 posto, a opet prednjači Zagreb s 20.810 IT radnika, odnosno  63  posto od ukupnog broja zaposlenih u branši.

 

OSJEĆAJ SIGURNOSTI

Ono što zasigurno utječe na kvalitetu života jest osjećaj sigurnosti. Prema rezultatima istraživanja EU-SILC 2016, udio osoba koje su izjavile da se suočavaju s problemom kriminala, nasilja ili vandalizma u svojoj okolini (u neposrednoj blizini svog stana) iznosio je  13% na razini EU-a, dok je isti pokazatelj za Zagreb iznosio tek 3%, što nas svrstava u sam vrh zemalja EU čije se stanovništvo najmanje suočava s problemom kriminala, nasilja ili vandalizma u svojoj okolini te se stoga Hrvatska može smatrati zemljom u kojoj se stanovništvo osjeća sigurnim.

 

UREĐENI GRADSKI PARKOVI

Park Maksimir, Jarun, Bundek – samo su neke od oaza koje Zagreb čine onim što on doista jest, grad ugodnog života. Ljubitelji zdravog načina života ranom zorom trče stazama maksimirskog parka, a jezero Bundek postalo je, osim za sportske aktivnosti, mjesto održavanja brojnih održivih sajmova i manifestacija. S druge strane, Jarunsko jezero je prava lokacija za mlade, obzirom da osim sportskih aktivnosti, obiluje noćnim klubovima i brojnim aktivnostima prilagođenima toj ciljnoj skupini.

 

ULIČNI FESTIVALI & NOĆNI ŽIVOT

Kazališne predstave, kulturna i sportska događanja, umjetnici, koncerti, ples i zabava obogaćuju ulice Zagreba pa ne čudi kako su upravo ulični festivali postali simbol naše metropole. Raznovrsne glazbene, dramske, likovne, sportske i ostale priredbe te zabavljači unose život i boje na ulice grada, a noćni klubovi nude šarolik spektar zabavnog programa za svačiji ukus.

 

GASTRONOMIJA

Bogata gastronomska scena posjetiteljima i lokalcima uvijek nudi sjajne okuse. Kultne slastičarnice i palačinkarnice, šarmantni tradicionalni restorani ukazuju na to da su Zagrepčani istinski sladokusci. Tome pogoduje i njegov geografski položaj, a Zagreb je okružen pitomim zelenim krajevima koji ga stoljećima hrane i tijekom cijele godine snabdijevaju izvrsnim prirodnim namirnicama, od voća i povrća, sira, mesa, pa sve do odličnog vina. Najpoznatiji specijaliteti porijeklo zapravo vuku iz ruralne okolice. Zagrebački tanjuri pravi su odraz sklada između sela i grada. Istodobno, grad je samo par sati vožnje udaljen od jadranske obale i njezine raskošne ponude morskih plodova. Lokalne delicije iz svih krajeva Hrvatske svakodnevno pristižu u glavni grad i čine ga i prvim gastronomskim centrom Hrvatske.

 

BOGATA CRAFT SCENA

Scena craft piva u Zagrebu nikad nije bila jača, a kreativni pubovi koji su zavladali zagrebačkom ugostiteljskom scenom jednostavno oduševljavaju. Kvalitetna piva i zanimljivi okusi iz ponude zagrebačkih pubova osvajaju sve veći broj obožavatelja.

 

SHOPPING

Ako želite kući ponijeti interesantan suvenir, prošećite Ilicom gdje možete pronaći najbolju ponudu odjeće domaćih i stranih dizajnera. Ukoliko preferirate shopping centre, Centar Kaptol i Centar Cvjetni nalaze se svega nekoliko minuta pješke od glavnog zagrebačkog trga. Importanne Galleria nalazi se u samom centru, a nudi veliki izbor dobro poznatih brendova odjeće i obuće. Avenue Mall, Arena Centar, City Centre One West, City Centre One East i Garden Mall su nešto dalje od centra grada, a tu je još i King Cross Jankomir.

Ako poželite otići u kupnju namirnica, Zagreb obiluje trgovinama s lokalnim proizvodima, a poželite li kupiti svježe voće i povrće, tržnica Dolac je pravi izbor.

 

LJUDI

Percepcija Zagreba je da je grad poput velikog dnevnog boravka na otvorenom. S pojavom sunca u rano proljeće, otvaraju se terase kavana, kafića, restorana i slastičarnica. Ulice i trgovi postaju mjesto za promenadu, uživanje u kavi, druženje, ali i  poslovne sastanke. Od kumica na placu, preko osebujnih pojedinaca, uličnih svirača i uvijek “zrihtanih” mladića i djevojaka - Zagrepčani su simpatični, imaju odličan smisao za humor, multikulturalni, zabavni te uvijek spremni pomoći, a velika većina se odlično služi i engleskim jezikom.

Za digitalne nomade, teško je pronaći bolji izbor u srcu Europe.