hr

Zagreb Top 10

Idealan za razgledavanje kroz šetnju Zagreb otkriva većinu svojih atrakcija u starom dijelu grada podijeljenom na Gornji i Donji grad.

Idealan za razgledavanje kroz šetnju Zagreb otkriva većinu svojih atrakcija u starom dijelu grada podijeljenom na Gornji i Donji grad.

  1. Markov trg

Otmjene i lijepe palače Vlade, Sabora i Ustavnog suda ipak su u drugom planu u odnosu na zaista prekrasnu crkvu sv. Marka, dragulj Gornjeg grada.

  1. Lenucijeva potkova

Veličanstveni kompleks trgova i parkova iz 19. stoljeća udomljava brojne znanstvene, kulturne i umjetničke ustanove i predstavlja vrhunac urbanog planiranja u Zagrebu.

  1. Dolac

Najveća i najljepša gradska tržnica prepuna lokalnog voća i povrća te svježih domaćih proizvoda iz svih dijelova Hrvatske.

  1. Mirogoj

Monumentalno gradsko groblje koje je istodobno i prekrasan park skulptura te oaza mira.

  1. Uspinjača

Najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prijevozu, od 1890. spaja Donji i Gornji grad.

  1. Maksimir

Najstariji i po mnogima najljepši gradski park otvoren 1794. godine te oblikovan u stilu engleskog perivoja, sa Zoološkim vrtom te brojnim jezerima i paviljonima.

  1. Katedrala

Najveća hrvatska sakralna građevina, građena i pregrađivana od 13. stoljeća, današnji neogotički izgled dobila je u 19. stoljeću.

  1. Špica

Potez od Trga bana Jelačića do Trga Petra Preradovića („Cvjetni trg”), uključujući i okolne ulice, koji zbog brojnih terasa kafića te kulture ispijanja kave čini Donji grad dnevnim boravkom Zagrepčana.

  1. Kula Lotrščak

Jedan od najbolje očuvanih objekata nekadašnjega gradskog obrambenog sustava, unutar kojega se nalazi Grički top koji se oglasi svakog dana točno u podne.

  1. Medvednica

Planina koja obuhvaća Zagreb s njegove sjeverne strane, odlično očuvan park prirode i omiljeno izletište Zagrepčana.