hr

Dva dana Zagreba za ljubitelje umjetnosti

Kao i svaka pristojna srednjoeuropska metropola, Zagreb je kroz svoju dugu povijest skupio mnogo vrijedne kulturne baštine. Arhitektura građevina i krajobraza obuhvaća razne stilove, a posebni detalji, specifični baš za Zagreb, daju mu njegov jedinstveni karakter.

Kao i svaka pristojna srednjoeuropska metropola, Zagreb je kroz svoju dugu povijest skupio mnogo vrijedne kulturne baštine. Arhitektura građevina i krajobraza obuhvaća razne stilove, a posebni detalji, specifični baš za Zagreb, daju mu njegov jedinstveni karakter. Muzeji, galerije, kazališta i druge kulturne ustanove tvore jaku i aktivnu umjetničku scenu, uz zdravu dozu ležerne boemštine na koju možete naići po brojnim kafićima, trgovima i ulicama. Niti prevelik niti premalen, siguran i otvoren, Zagreb će umjetničkim dušama pružiti više nego dovoljno sadržaja za kraći odmor. Naravno, uz razgledavanje grada i divljenje umjetnosti, u itinerar treba ugurati i ponešto uživanja u društvenom životu, gastronomiji i prirodnim ljepotama.

  1. dan

Nakon obavezne kave na terasi nekog od kafića s umjetničkim štihom, uzmite si par sati za laganu šetnju po Donjem gradu. Većina građevina datira iz 19. i ranog 20. stoljeća pa možete razgledati krasne primjere historicizma i secesije. Obavezno zastanite kod impresivne zgrade Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu i kuće Kalina u Masarykovoj ulici, s neobičnim keramičkim pročeljem. Na trgu kod Hrvatskog narodnog kazališta vidjet ćete dva iznimno važna djela najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića  Zdenac života i Povijest Hrvata. Meštrovićevo graditeljsko remek-djelo je okrugli paviljon na Trgu žrtava fašizma, izložbeni prostor zanimljive povijesti. Svakako se prošećite elegantnim perivojima koji čine takozvanu Zelenu potkovu, a tu ćete pronaći Umjetnički paviljon, jedan od prvih montažnih objekata u Europi, i Modernu galeriju, s reprezentativnom zbirkom velikana hrvatske likovne umjetnosti 19. i 20. stoljeća. Nakon tradicionalnog domaćeg ručka u blizini središnjeg trga i tržnice Dolac, popnite se na Gornji grad. Jezgra nekadašnjeg Zagreba puna je prekrasnih palača i starih kuća, tragova nekih prošlih vremena. Tu su Galerija Klovićevi dvori, nekadašnji isusovački samostan, i Atelijer Meštrović. Kroz Kamenita vrata spustite se u Tkalčićevu ulicu, žarište noćnog života, i priuštite si malo zaslužene razbibrige. Usput škicnite i mural Guliver na Opatovini, jedan od najljepših primjera ulične umjetnosti u Zagrebu.

  1. dan

Vrijeme je da upoznate mirni Kaptol, nekadašnje autonomno naselje u kojem su živjeli svećenici. U središtu je neogotička Zagrebačka katedrala, jedan od simbola grada, čija je unutrašnjost prava riznica sakralne umjetnosti. Odavde nastavite prema Mirogoju, centralnom zagrebačkom groblju i još jednom vrhunskom ostvarenju graditelja Hermanna Bolléa. Historicistička arhitektura ovdje je zasjala u punom sjaju, a osim razgleda grobnica brojnih hrvatskih velikana, jednostavno uživajte u šetnji spojem veličanstvenog perivoja i galerije na otvorenom. Popodne se prebacite preko rijeke Save, u jedno sasvim drukčije vrijeme. Moderni Novi Zagreb počeo se razvijati tek u drugoj polovici 20. stoljeća i živopisan je primjer socijalističke arhitekture. Tu se s pravom smjestio novi i veliki Muzej suvremene umjetnosti, koji zaslužuje vašu punu pozornost. A za kraj dana, sjednite u neki od trendovskih zagrebačkih bistroa da vam serviraju malo umjetnosti na tanjuru.