hr

Dva dana Zagreba za ljubitelje prirode

Zagreb je velik i živahan grad, ali već nakon pola sata vožnje od centra ulazite u njegovo zeleno dvorište, toliko mirnije i drukčije od urbane džungle.

Zagreb je velik i živahan grad, ali već nakon pola sata vožnje od centra ulazite u njegovo zeleno dvorište, toliko mirnije i drukčije od urbane džungle. Parkovi prirode, slikovita sela, gorja i brežuljci, potoci, slapovi, jezera, guste šume, pitome nizine i ravnice, sve vas čeka nadohvat ruke. A kako je Zagreb smješten između šumovite Medvednice i rijeke Save, već unutar samoga grada izmjenjuju se raznoliki oblici očuvane prirode, idealne za predah od gužve na asfaltu. Od prirodnih atrakcija Sljemena do gradskih jezera, uopće ne morate napuštati granice Zagreba da biste se dočepali zelenila. Zagreb je human grad, ugodan i praktičan, a njegovim stanovnicima opuštajuće šetnje oduvijek su bile važne – od samog srca grada prema njegovim rubovima ravnomjerno su raspoređeni brojni parkovi, perivoji, šetališta. U svega nekoliko dana u Zagrebu je moguće doživjeti iskustvo glavnoga grada sa svim njegovim sadržajima, ali i ostati u doticaju s majčicom prirodom. Predlažemo vam itinerar koji spaja najbolje od oba svijeta.

  1. dan

Donji i Gornji grad jezgra su Zagreba i prvo što trebate upoznati i obići. Iako su donjogradske ulice i trgovi najživahniji dio grada, imamo i takozvanu Zelenu potkovu, sustav od sedam elegantnih trgova-perivoja, u kojima se ritam života malo usporava. Na kraju Potkove nalazi se razlistani Botanički vrt, egzotična zelena oaza usred centra grada. Prođite živopisnom Tkalčićevom ulicom i kraj Felbingerovih stuba vidjet ćete jedan gradski kuriozitet – urbani vinograd. Popnite se do Radićeve ulice pa do Gornjega grada. Nakon ležerne šetnje starim Zagrebom i njegovom prošlošću, spustite se kod Dubravkina puta i uđite u bajkovitu park-šumu Tuškanac. Ovdje se jednostavno izgubite i uživajte, a natrag do grada možete kroz skroviti Rokov perivoj. U Dežmanovom prolazu nagradite se osvježenjem. Prvi dan zbližavanja sa Zagrebom završite u nekom od kreativnih bistroa koji tradicionalnu kuhinju interpretiraju na moderan način.

  2. dan

Gdje god da se u Zagrebu nalazite, u pozadini ćete vidjeti široku zelenu goru koju stanovnici od milja zovu Sljeme, po najvišem vrhu. Medvednica je zaštićeni park prirode i omiljena destinacija za bijeg iz grada, a iako se do vrha i vidikovca može i automobilom ili javnim prijevozom, izaberite neku od brojnih planinarskih staza, na primjer nešto lakšu Leustekovu ili malo izazovniju Bikčevićevu stazu. Nikamo vam se ne žuri, slobodno zastanite da se divite prirodi ili posjetite neku od znamenitosti, kao što su sljemenske kapelice, srednjovjekovni burg Medvedgrad ili Horvatove stube. Na kraju puta smjestite se u planinarskom domu i uživajte u tipičnoj planinarskoj hrani – siru i vrhnju, grahu ili purici s mlincima, štrudlama. Dakako, izlet na Sljeme moguće je izvesti i na biciklu ako ste ozbiljniji rekreativac, više je biciklističkih staza, a za adrenalinske ovisnike tu je i uređena Enduro staza.