hr

Dva dana Zagreba za ljubitelje povijesti

Grad Zagreb službeno računa svoju povijest od 1094. godine, iako se mnogo toga zanimljivoga na području grada događalo i stoljećima prije.

Grad Zagreb službeno računa svoju povijest od 1094. godine, iako se mnogo toga zanimljivoga na području grada događalo i stoljećima prije. Ako volite povijesne priče i dobro se snalazite u hodnicima europske prošlosti, u Zagrebu ćete doista imati dovoljno materijala za proučavanje. Naravno, ne treba samo zabiti nos u prašnjave povijesne izvore i znamenitosti, treba znati uživati i u sadašnjosti, tako da ovaj itinerar nudi ponešto od obojega.

  1. dan

Prvi dan u Zagrebu iskoristite za osnovno upoznavanje s gradom, počevši od opuštenog ispijanja kave negdje oko Cvjetnog trga i šetnje po Donjem gradu. Ako je vikend, skoknite na Britanski trg i razgledajte živopisan sajam antikviteta i starina. Brojna iznenađenja vrebaju na toj izložbi rijetkih i bizarnih stvarčica iz nekih drugih vremena. No prava povijest skriva se u staroj zagrebačkoj jezgri, njegovu Gornjem gradu. Do njega možete slavnom uspinjačom, no prije toga nemojte propustiti zaviriti u tunel Grič koji vijuga ispod njega, izgrađen tijekom 2. svjetskog rata kao sklonište u slučaju zračnih napada. Popnite se na kulu Lotrščak, obiđite Gornji grad uzduž i poprijeko, jer svaka ulica i svaka zgrada odišu dugom poviješću i zanimljivim pričama. Posjetite Muzej grada Zagreba, gdje će stvari dodatno sjesti na svoje mjesto. Kroz Kamenita vrata spustite se natrag do središnjeg trga i u nekom od obližnjih restorana nagradite se isprobavanjem lokalnih specijaliteta.

  1. dan

Jutro iskoristite za posjet veličanstvenoj Katedrali, a potom centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj. Ovaj biser historicističke arhitekture naziva se i hrvatskom Panteonom, zbog velikoj broja velikana pokopanih na njemu. Uživajte u spokojnoj šetnji kao da ste u velikoj galeriji na otvorenom. Podignete li pogled prema Medvednici, zasigurno ćete zapaziti impozantnu staru utvrdu malo ispod vrha. Medvedgrad bdije nad Zagrebom od 13. stoljeća, nakon provale Tatara. Srednjovjekovni burg dobro je očuvan, a iako radi obnove nije otvoren za posjete, već sama šetnja oko njega i pogled prema gradu dovoljan su doživljaj. Do Medvedgrada možete automobilom ili kombinacijom javnog prijevoza i pješačenja, pa posjet možete pretvoriti u šumsku avanturu u parku prirode. A planinarski domovi i tradicionalni restorani u sljemenskoj zoni najbolji su izbor za proučavanje domaće kuhinje.