hr

Dan za avanturu u Zagrebu

Već ste se dobro upoznali s najpoznatijim dijelovima Zagreba – iskusili ste ritam Donjega grada, razgledali znamenitosti Gornjega grada, obišli perivoje i parkove, uživali u prizorima s tržnica, provjerili što nudi lokalna gastronomija, pronašli savršene suvenire.

Već ste se dobro upoznali s najpoznatijim dijelovima Zagreba – iskusili ste ritam Donjega grada, razgledali znamenitosti Gornjega grada, obišli perivoje i parkove, uživali u prizorima s tržnica, provjerili što nudi lokalna gastronomija, pronašli savršene suvenire. No nešto vam ne da mira, željni ste kretanja,uzbuđenja i otkrivanja Zagreba izvan uobičajenog scenarija. U gradu koji ima i rijeku i jezera i planinu, a gotovo trećinu njegove površine čine šume, nije teško pronaći svoj komad zelenila i slobode za nove avanture. Zagreb se na rubnim dijelovima stapa s prirodnim okolišem, nudeći pregršt mogućnosti za sport i rekreaciju svih vrsta. Park prirode Medvednica prva je adresa za pustolovine i adrenalinske aktivnosti na svježem zraku, no tu su i brojne zaštićene park-šume, jezera Bundek i Jarun, divljina jezera Savica i područje uz rijeku Savu. Skrenite s utabanih staza i započnite istraživanje koje će vam pokazati grad u jednom sasvim drukčijem izdanju.

 

1) Avantura za sportske tipove

Nema vam druge, svoju energiju ispucat ćete na Medvednici, odnosno na Sljemenu, kako Zagrepčani po najvišem vrhu zovu planinu na sjeveru grada. U svako godišnje doba ovamo hrle planinari i rekreativci od početnika do prekaljenih sportaša, a priroda im uvijek nudi dobrodošlicu. Sveukupno je 70-ak planinarskih staza pa su u igri brojne kombinacije. Za zahtjevnije hodače, poznata je Bikčevićeva staza, koja će vas od tunela Sljeme, dostupnog javnim prijevozom, odvesti do popularnog planinarskog doma Puntijarka. Tražite li nešto mirnije i skrovitije, zanimljiva je staza broj 55, koja od Gračana vodi do sanatorija Brestovac. Nekadašnje slavno liječilište za oboljele od tuberkuloze danas je derutna ruševina, scena kao iz nekog postapokaliptičnog filma. U jesen šetnja se može spojiti s branjem kestena ili gljiva, no za ovo potonje ipak će vam trebati stručan vodič. Za avanturiste koji preferiraju pedaliranje, Medvednica nudi osam biciklističkih staza, kao i pravi izazov za iskusne brdske bicikliste – posebnu Enduro rutu. Na kraju puta okrijepite se u jednom od planinarskih domova, uz obavezan grah, sir i vrhnje i domaće štrudle. Po povratku u grad, preporučujemo neku od kostimiranih noćnih pješačkih tura po Gornjem gradu, s naglaskom na srednjovjekovnu prošlost Zagreba i priče o gričkim vješticama.

 

2) Avantura za obitelji s djecom

Nadohvat ruke i dostupna javnim ili privatnim prijevozom, Medvednica je pravi mamac za obitelji koje vole aktivnosti u prirodi. U mnoštvu planinarskih staza nude se i one sasvim prikladne za manju djecu. Mnogi mali Zagrepčani svoje su prve planinarske korake napravili na kratkoj šumskoj stazi od livade Ponikve do planinarskog doma Glavica. Nedaleko je atraktivna špilja Veternica, dom brojnim vrstama sljemenskih šišmiša, a nekoć i lokalnim neandertalcima, u kojoj su od ožujka do studenog vikendom organizirani vođeni obilasci. Vrlo je popularna i za najmlađe nezahtjevna staza broj 13, od Šestinskog lagvića do Kraljičina zdenca. Staza je okružena netaknutom prirodom i vodi uz potok, a tu su i poučne ploče o geološkoj povijesti Medvednice. Za predah i ukusan domaći obrok zastanite u planinarskom domu ili nekom od podsljemenskih restorana s tradicionalnom kuhinjom. Nakon oporavka od šetnje iskoristite večernje sate u gradu za posjet jednoj od nekolicine escape room pustolovina osmišljenih baš za djecu.

 

3) Avantura za parove

Odlučite li ovaj put preskočiti izlet na goru Medvednicu i ostati bliže gradu, ne morate biti zakinuti za boravak u prirodi i druženje sa zagrebačkom florom i faunom. Jezera Savice, nekadašnji rukavci rijeke Save na jugoistočnoj periferiji, mala su skrivena oaza divljine i ornitološki rezervat usred grada. Zagrebačka udruga Biom povremeno organizira vođena promatranja ptica, pa provjerite možete li se priključiti. Jezera su i raj za ribiče, pa na licu mjesta možete kupiti dnevnu dozvolu za pecanje i dobiti sve potrebne informacije od lokalnog ribolovnog društva. Osim toga, područje uz rijeku Savu može se iskoristiti i za dinamičnije aktivnosti. Dvosatna offroad vožnja uz rijeku i jezera u buggy vozilima sigurno će vam podići razinu adrenalina. Ostatak dana možete provesti u lagodnoj šetnji zaštićenim park-šumama u centru grada – TuškanacCmrok i Dubravkin put. Tek nekoliko minuta od buke i vreve Donjega grada naći ćete se u potpuno drugom svijetu mira i tišine među krošnjama stoljetnih stabala. Lagana pješačka staza duga dva kilometra vodi od Dubravkina puta do Cmroka, a za one koji žele više postoji označena staza sve do Šestina. Za tu rutu trebat će vam oko sat i pol, a iz Šestina se do centra možete vratiti javnim prijevozom. Tražite li nešto doista posebno i romantično, odlučite se za jednosatni let balonom iznad Zagreba u organizaciji iskusnog Balon Kluba Zagreb, nakon čega slijedi zaslužena čaša pjenušca.